kroningsfeesten-nieuwsbrief-header

Kroningsnieuwsbrief 23 - maand augustus 2023

Een maand later

kindje
Het is haast niet te geloven. Het is al een maand geleden dat de eerste Kroningsprocessiedag plaatsvond. In deze nieuwsbrief blijven we nog even stilstaan bij de laatste Kroningszondag die toch wel speciaal was. Mocht je nog eens graag de processie of het avondspel willen zien, lees dan zeker over de Kroningsfilm. We kijken ook al even vooruit naar 23 september wanneer we het Kroningsjaar afsluiten. Voor de liefhebbers van bloemen hebben we nog een tip voor 7 augustus. En dan is er nog onze vraag en uitnodiging : word jij ook vriend van de Kroning 2030. Veel lees- en kijkplezier.

Een terugblik : 9 juli de laatste Kroningsdag

einde in basiliek
Onze laatste nieuwsbrief dateert van zondagmorgen 9 juli. De laatste Kroningsdag moest toen nog beginnen. Het werd nog een spannende dag omdat de weersvoorspellingen voor ons land niet te best waren. En dat is nog zachtjes uitgedrukt, als men het heeft over hagel zo groot als pingpongballen. Meerdere organisaties lasten dan ook hun activiteit af. Maar in Tongeren was het volste vertrouwen

Kroningsfilm 2023: processie + avondspel

Kroningsfilm
Ook deze editie is er een Kroningsfilm over de processie én het avondspel. De opnames vonden plaats op zondag 2 juli 2023. Drager van de film is ditmaal een USB stick zodat de Kroningsfilm zowel op TV als op PC of tablet kan worden afgespeeld. Deze kroningsfilm kan je kopen in het Kroningssecretariaat, maar ook via onze webshop of via overschrijving.

Wil jij een plant van de Basiliekversiering?

bloem7
Omdat vele planten opnieuw water nodig hebben, zal begin augustus de Kronings-versiering in de basiliek worden afgenomen. Mits een goede behandeling kunnen heel wat van deze planten nog ruime tijd meegaan. Daarom willen we deze planten aanbieden aan liefhebbers, en dit tegen een vrije bijdrage. Zo

23 september Lichtprocessie - sluiting Kroning 2023

OLV
Zaterdagavond 23 september 2023 trekt, als afsluiting van de 19de zevenjaarlijkse Kroningsfeesten, een Lichtprocessie door de Tongerse straten. Na een gebedsmoment om 20 uur in de Basiliek, wordt om 20.30 uur, iedereen uitgenodigd deel te nemen aan deze Lichtprocessie. Iedere deelnemer ontvangt een kaars. In gewone kledij stappen we op rond het genadebeeld van Onze-Lieve-Vrouw. De kroningsliederen zullen weer door de Tongerse straten klinken, en zullen ons laten herinneren aan de processiegroepen die het leven van Maria en haar zoon Jezus op zo een prachtige wijze gestalte gaven in de 4 Kroningsprocessies en avondspelen.

Word jij Vriend van de Kroning 2030

Vrienden van de Kroning
Kroningsfeesten organiseren kan enkel wanneer vele mensen de handen in elkaar slaan. Daarnaast is er ook nood aan voldoende financiële middelen. Daarom startte het Kroningscomité enkele Kroningsedities geleden met de “Vrienden van de Kroning”. Onder het motto “vele kleintjes maken één groot” nodigen wij iedereen uit toe te treden tot de “Vrienden van de Kroning 2030”. Toetreden kan door minimum 7 euro per maand te storten. 7 euro per maand is

Pelgrimeren naar Tongeren : 23 september

CollaerPelgrimage 11 (Large)
Op de laatste zaterdag van mei, zijn er jaarlijks pelgrimstochten naar de 'Oorzaak Onzer Blijdschap' in Tongeren. In een Kroningsjaar vindt deze pelgrimage plaats op de sluitingsdag van de Kroningsfeesten. Dit jaar op 23 september. Die dag kan je deelnemen aan de Jekerdalpelgrimage of de partnerwalk "Tongeren op zijn mooist".

Vlaamse meesters op hun plek

Vlaamse meesters
Op 13 juli werd in de Kloostergang van de O.-L.-Vrouwbasiliek ‘Vlaamse meesters op hun plek’ voorgesteld. Openbaar Kunstbezit Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen willen hiermee bezoekers uit Vlaanderen en ver daarbuiten kennis laten maken met verborgen parels van Vlaamse meesters op bijzondere plekken in Vlaanderen en Brussel. Maar liefst 75 sites verspreid over heel Vlaanderen nemen deel. Vijf hiervan bevinden zich in Tongeren. Eén van deze is het genadebeeld van Onze -Lieve-Vrouw Oorzaak Onzer Blijdschap dat sinds 1479 zijn plaats heeft in de Basiliek. Meer info ook over de 5 Tongerse sites ivind je hier.
openuren

info@kroningsfeesten.be | www.kroningsfeesten.be

facebook instagram