kroningsfeesten-nieuwsbrief-header

Kroningsnieuwsbrief 22- maand juli 2023

Onze Kroningsweek

DSC_7228
Heel Tongeren en alle sympathisanten van de Kroningsfeesten beleven een ongelofelijke Kroningsweek. Met deze nieuwsbrief willen we jullie laten meegenieten. Je kan opnieuw de Kroningsmis beleven, je verneemt meer over welk belang monseigneur Hoogmartens, bisschop van Hasselt, hecht aan de Kroningsfeesten. We bezorgen je sfeer-interviews en leren je meer over de relieken en de Kroning. TV Limburg zal zondag 9 juli de ommegang van 2 juli om 17u uitzenden. En wil je later nog kunnen genieten van de processie en het avondspel dan bevelen we je de Kroningsfilm aan. Wil je meer beelden zien van de Kroning ga de komende weken dan zeker een kijkje nemen op de Kroningswebsite.

Kijk hier naar de TV mis van 2 JULI

VRT mis
De pontificale eucharistieviering van zondag 2 juli die rechtstreeks op VRT TV en VRT Rado1 werd uitgezonden kan je nog bekijken via VRT Max klik hier als je een VRT profiel hebt aangemaakt. Hierbij wordt de mis gezongen die Piet Swerts, Uitgeweken Tongenaar, speciaal schreef voor deze Kroningsfeesten. De mis werd uitgevoerd door De Kleine Cantorij onder leiding van kapelmeester Jan Peeters. Piet Swerts schreef er ook een feestelijke sortie bij die organist Luc Ponet uitvoerde.

Bisschop Hoogmartens over de Kroningsfeesten

Hoogmartens
Vrijdag 7 juli was Bisschop Hoogmartens te gast bij TV Limburg. TV Limburg interviewde de bisschop over het belang en de uitstraling van de Tongerse Kroningsfeesten. Het interview kan je hier bekijken.

Kroningsprocessie op TV Limburg

PHOTO-2023-07-05-17-14-37
Zondag 9 juli zendt TV Limburg om 17 uur de Kroningsprocessie uit van zondag 2 juli. Dankzij TV Limburg hoopt het Kroningscomité alzo de Kroningsfeesten ook te brengen bij de Limburgers die niet in de mogelijkheid waren om tijdens de Kroningsweek aanwezig te zijn in Tongeren. Alzo kan ook op deze wijze het Kroningsthema #zoekverbinding in de praktijk worden omgezet. Bekijk hier de aankondiging alsook het verhaal van de Tongerse baarden.

Kroningsfilm 2023: processie + avondspel

Kroningsfilm
Ook deze editie is er een Kroningsfilm over de processie én het avondspel. De opnames vonden plaats op zondag 2 juli 2023. Drager van de film is ditmaal een USB stick zodat de Kroningsfilm zowel op TV als op PC of tablet kan worden afgespeeld. Deze kroningsfilm kan je kopen in het Kroningssecretariaat, maar ook via onze webshop.

Mariahuisjeswandeling langs versierde straten

huisje
De Tongerse graffiti kunstenaar Flipka (Philippe Vroonen), realiseerde samen met enthousiaste Tongenaren het project Mariahuisjes in het kader van het Kroningsthema #Zoekverbinding. Deze huisjes vormen de rode draad voor een Kronings-Mariahuisjes wandeling waarbij heel wat mooie versierde straten worden aangedaan. Wil je weten waar de huisjes zich

Koningin Mathilde op 3de ommegang

Mathilde
Koningin Mathilde woonde de 3de ommegang van de Kroningsfeesten bij. Hare majesteit was achteraf vol lof. Dat vertelde ze aan de voorzitter van het Kroningscomité Peter Severijns én aan burgemeester Patrick Dewael. Vrijdag telde de politie 65.000 bezoekers. OOk het avondspel werd zeer druk bijgewoond.

Sfeerinterviews bij de Kroningsfeesten

kerknet
Dinsdag 4 juli maakte Wim Corbeel voor Kerknet een podcast over de Kroningsfeesten. Hij interviewde meerdere deelnemers en had gesprekken met bezoekers tijdens en na afloop van de processie. De podcast kan je hier beluisteren.

Het Kroonstuk van Tongeren is springlevend

maria
Radio Klara gaat deze zomer op zoek naar het Kroonstuk van 50 Vlaamse musea. Dat van het Teseum in Tongeren wordt nog elke 7 jaar meegedragen in de ‘Ommegang van de Kroningsprocessie’, aldus Klara. Het reliekbeeldje van Maria is uit de 14e eeuw. In haar rechterhand draagt ze een reliek van Maria, op haar andere arm het kindje Jezus. Beluister hier het verhaal.
openuren

info@kroningsfeesten.be | www.kroningsfeesten.be

facebook instagram