kroningsfeesten-nieuwsbrief-header

Kroningsnieuwsbrief 16 - maart 2023

Welkom

rutten3
Weer of geen weer, wanneer het Processiebeeld de dorpen en parochies aandoet is jong en oud present. In deze nieuwsbrief krijg je al een eerste impressie. Wil je meer weten over de Tongerse relieken, die leidden tot de 7-jaarlijkse heiligdomsvaarten de voorloper van onze Kroningsfeesten, kom dan zeker naar de lezing komende donderdag. De Uitgeweken Tongenaren vinden hier hun uitnodiging voor hun dag op 22 april. Een herinnering voor de kleinsten : hun tekeningen worden nu op het secretariaat verwacht. En, ... ook al eens gedacht om een Mariahuisje met graffiti te versieren? Doe dan mee met onze workshop. Dus weer heel wat nieuws in deze nieuwsbrief. Veel leesplezier.

Relieken herontdekt : 16 maart 20 u - OLV Basiliek

reliek affiche
Samen met Jeroen Reyniers duiken we, op 16 maart om 20u in de Basiliek, mee in de wereld van de heiligen en hun relieken. Je ontdekt wat relieken zijn, of ze nu nog steeds bestaan en welke bijzondere voorbeelden er in de reliekschrijnen van Tongeren verscholen zitten. De Heiligdomsvaarten, de voorloper van de zevenjaarlijkse Kroningsfeesten, zijn ontstaan rond die grote appreciatie en het belang van reliekenverering. Inkom : gratis.

Kroningstekeningen nu binnen brengen

10 tekening 2
De kroningstekenwedstrijd voor 6 tot 12 jarigen loopt op zijn einde. Tot 12 maart kunnen de tekeningen binnengebracht worden op het Kroningssecretariaat, Via Julianus 5 (De Schiervelstraat) vlakbij Toerisme Tongeren. Noteer op de keerzijde van je tekening duidelijk je voornaam, familienaam, adres, geboortedatum, telefoonnummer en e-mailadres. Ook aan de scholen wordt gevraagd de tekeningen van hun leerlingen tijdig binnen te brengen. Meer info vind je via onderstaande link.

Uitnodiging : Dag van de Uitgeweken Tongenaren

uitgeweken
Zaterdag 22 april organiseren wij de “Dag van de Uitgeweken Tongenaren” naar aanleiding van de Kroningsfeesten 2023. Op deze dag willen wij u meer vertellen over de stand van zaken ivm de voorbereiding van de Kroning 2023 én willen wij u het nieuwe Tongeren laten zien. Wij verwachten de Uitgeweken Tongenaren vanaf 13.00u in de Velinx (Dijk 111 Tongeren). Nadien brengen we een bezoek aan o.a. het Teseum, de Archeologische Site onder de Basiliek en het kroningssecretariaat. Omstreeks 17 uur sluiten we de dag af met een “vijfuurtje”. Voor meer info en inschrijven

Rondgang Processiebeeld

Rutten
Sinds 26 februari trekt het Processiebeeld van Onze-Lieve-Vrouw van dorp tot dorp. Weer of geen weer. Overal wordt Maria met open armen ontvangen. Heel veel dankbare handen maken er telkens een feestelijke gebeurtenis van. In Rutten zongen de kleuters zelfs een eigen gemaakt Kroningslied. Beelden zeggen echter meer dan woorden. Daarom

Kroningsjongerendag 5 & 6 juli

affiche-jongerendag
De kroning is er zowel voor jong als oud. Toch is er één dag in de kroningsweek die we speciaal willen beleven samen met jongeren van Tongeren, Limburg en daarbuiten.
Op woensdag 5 en donderdag 6 juli zal de jongerendag plaatsvinden. Net zoals de kroningsfeesten staat ook deze dag in het teken van #zoekverbinding. De jongeren stelden zowel een dag - als avondprogramma samen. Benieuwd om te weten wat je kan verwachten ...

Het Kroningsarrangement : iets voor jou

vip2
Wil je een kroningsdag in optimale omstandigheden meemaken, dan is een Kroningsarrangement zeker iets voor u. Uit de vorige edities leerden we dat niet alleen het bedrijfsleven inspeelde op dit arrangement, maar zeker ook Groot-Tongenaren die familie, vrienden of kennissen willen uitnodigen op de Kroningsfeesten. Voor zij die mee opstappen in de processie is het een ideale formule om er voor te zorgen dat hun genodigden goed worden opgevangen. Het arrangement staat dan ook borg voor een mooie Kroningsdag.

Hoe bestel ik tribunekaarten en avondspelkaarten?

triib 10
Zoals in 2016 zal er ook in 2023 een tribune geplaatst worden op de Leopoldwal. Wie op een comfortabele wijze de processie wil bijwonen kan hiervoor tickets kopen. Het zijn gereserveerde, genummerde plaatsen. De prijs voor een tribuneplaats is 15 euro. Het avondspel is gratis toegankelijk. We voorzien wel een aantal zitplaatsen. Ook hiervoor kan je kaarten kopen. De prijs voor een zitplaats is 18 euro.

project Mariahuisjes : doe jij mee ?

mariahuisje
De Tongerse graffiti kunstenaar Flipka (Philippe Vroonen) wil samen met enthousiaste Tongenaren het project Mariahuisjes realiseren in het kader van het Kroningsthema #Zoekverbinding. Centraal in het project staat een tijdelijke kapel die gemaakt wordt uit recuperatiemateriaal. Op zaterdagen 29 april en 6 mei in de namiddag, wordt er aan de kapel een workshop georganiseerd voor telkens 20 personen. Elke deelnemer krijgt dan een klein Mariahuisje dat hij/zij, onder de deskundige leiding van Flipka, leert versieren.
230121 adres

info@kroningsfeesten.be | www.kroningsfeesten.be

facebook instagram